Лого на бизнес хотел Аква Варна

5 забележителности около Варна, които да посетите

5 забележителности около Варна, които да посетите

Неслучайно Варна носи титлата Морска столица на България. Градът и околностите му изобилстват от природни красоти и исторически съкровища. Ако за първи път сте във Варна, най-вероятно не знаете какво си заслужава да посетите. Ето защо събрахме 5 от най-интересните забележителности около Варна, до които може да се отбиете. Местата, за които ще прочетете, са идеален избор за разходка, ако обичате приключенията и искате да опознаете по-добре района на Варна.

1. Разходка около Варна: Природен парк “Златни пясъци”

На близо 17 километра северно от Варна се намира един от най-популярните български морски курорти – Златни пясъци. Едноименният прирорен парк е също е сред популярните забележителности около Варна, до които няма да сгрешите, ако отидете. Природен парк “Златни пясъци” се простира на площ 13 кв. км и е предпочитано място за разходка из природата.

Идеята за създаване на парк датира от 1915 г., но става факт близо 30 години по-късно (през 1943 г.). Днес тук се срещат редки, застрашени и защитени растителни и животински видове. В парка има кътове за отдих, чешми (основно захранвани от местни извори), площадки. Разстоянието от хотел Аква е 20 км. Ще ви трябват 30 минути, ако пътувате с личен автомобил, за да стигнете до парка.

Природен парк Златни пясъци - Варна забележителности

2. История и мистика край Варна: Аладжа манастир

На 15 км от града се намира и друга сред популярните исторически забележителности около Варна – Аладжа манастир. Може да съчетаете разходката до манастира с отдих сред природата в природния парк. Манастирът е под номер 9 в книжката на БТС “100-те национални туристически обекта”.

Историците не са единодушни кога е възникнал Аладжа манастир, но е сигурно, че посещението на светата обител не само ви отваря вратата към историята, но и ви позволява да се впуснете в тайнствената атмосфера на миналото. В превод “аладжа” означава шарен, пъстър. Друго интересно е, че това е сред малкото скални обители у нас, при които ясно се разграничават отделните помещения. Може да оставите автомобила си на главния път, а към комплекса има музей с информация за манастира и района.

Аладжа манастир около Варна

3. Две интересни места около Варна: Двореца и Ботаническа градина

Когато говорим за забележителности около Варна и Добрич, няма как да не споменем Архитектурно-парков комплекс “Дворецът” и Университетската ботаническа градина. Балчик се намира в община Добрич, а двете най-популярни забележителности край Варна там са именно Дворецът на румънската кралица Мария и Ботаническата градина.

От хотел Аква ще ми трябват не повече от 50 минути, за да стигнете с кола до Двореца и Ботаническата градина. Намират се на 40 км, а разходката ще бъде истинска наслада за всички сетива. Градината е приказно красива през април и май, когато хиляди цветя цъфтят. Част от двореца са вили и постройки, разположени на брега на морето. И двете места са включени в Списъка със 100 национални туристически обекта – под номер 24 и 24 а.

Архитектурно-парков комплекс Двореца в Балчик

4. Красотата на природата: Природен парк “Камчия”

На 28 км от Варна, този път на юг, ще откриете друг природен парк. “Камчия” е обявен за резерват през 1951 г. От 1977 до 2017 дори е включен в списъка на ЮНЕСКО заради важното си екологично значение. Ако искате да си подарите малко време за природата, това райско кътче задължително трябва да е от местата, които ще посетите.

Местността е дом на много и различни растителни и животински видове. Тук се намира едно от най-големите находища на блатно кокиче в България. Разходката ви ще бъде още по приятна, ако вземете водно колело. Отдават се под наем каяци и водни колела. Вижте отблизо водните обитатели и се насладете на една приятна разходка сред лонгозните гори.

резерват Камчия

5. История и природа: Крепост Овеч

Средновековната крепост Овеч, която е свидетел на хилядолетната история на Провадия, днес е предпочитана дестинация от хиляди туристи. Крепостта е любимо място за разходка заради своята история и невероятните гледки към Провадия и района, които разкрива. Намира се на 55 км от хотел Аква Варна.

Това военно укрепление е построено от римляните, като в началото функционира от IV до VII век. Повторно започва да се обитава в периода XI – XVII век. Най-голям разцвет се наблюдава по време на Втората българска държава. Историци разказват, че е била сред най-мощните крепости в Източна България по това време. Днес от крепостта са останали мостово съоръжение, кладенци за събиране на вода, две църкви, стражеви кули, каменна порта, затвори. А гледката – тя просто трябва да се види.

крепост Овеч край Варна