Лого на бизнес хотел Аква Варна

Кои музеи във Варна да посетите?

Кои музеи във Варна да посетите?

Решили сте да посетите Морската столица. Запазили сте хотел във Варна. Проучвате какво може да правите в свободното си време. Без значение дали сте по работа или на почивка във Варна, няма спор, че посещението на забележителности е обогатяващо преживяване.

Има немалко забележителности около Варна, които може да разгледате. За 5 от тях вече ви разказахме. Ако сте пропуснали статията, надникнете в блога ни. Днес обръщаме внимание какво може да правите във Варна. Представяме ви някои от най-популярните музеи във Варна, до които може да се отбиете.

Посещението на музеи във Варна е като пътуване в историята

Разположените във Варна музеи предлагат вълнуващо пътуване през времето. Важни археологически находки, изкуство от различни епохи и уникални експонати разказват за миналото и настоящето. Посещението на музей във Варна е образователно и вдъхновяващо преживяване. Ще научите повече за историята на морската ни столица и региона. Нека заедно да разгледаме някои от музеите във Варна, които си заслужава да бъдат посетени.

Кораб - музей "Дръзки"

Със сигурност знаете, че Варна е морски град. Но знаете ли, че тук има кораб-музей? Уникалният със своя характер и архитектура музей представлява кораб, открит като музей на 21 ноември 1957 година. Това е единственият в света запазен военен кораб от този клас. “Дръзки” е свидетел за първата голяма победа на Българските военноморски сили по време на Балканската война.

В две помещения е пресъздадена обстановката от времето на активната експлоатация на кораба, а фоторазказ допълва информация за историята му. Може да посетите музея от 10:00 до 18:00 всеки ден от вторник до събота (в работното време на Военноморския музей). От касите на последния трябва да закупите билет, за да разгледате отблизо кораба музей.

семейно посещение Варна музей

Военноморски музей

Споменавайки Военноморски музей Варна, трябва да кажем, че там може да се разходите по стъпките на морското историческо наследство. В музея ще имате възможност да се запознаете с героични моменти от историята на военноморските сили. Ще видите лични вещи, униформи, отличия на въоръжените сили. Периодично се представят и картини на художници, рисуващи морски пейзажи.

През летните месеци от април до октомври музеят е с работно време 10:00 – 18:00. Почивен ден е понеделник. Ако пък сте във Варна от ноември до март и искате да го посетите, трябва да знаете, че неделя и понеделник са почивни дни. Зимното работно време на музея е от 9:30 до 17:30. Всяка последна сряда на месеца входът е безплатен.

Музей по история на медицината

Ако търсите интересни музеи във Варна с безплатен вход, ето едно предложение. Става въпрос за Музея по история на медицината, който е към Медицинския университет в града. Разположен е в първата българска благотворителна болница. В общо 3 експозиционни зали е проследена историята на медицината от 1000 г. пр. Хр. до ден днешен.

Ще научите повече за личностите, положили основите на медицината, и как хората са лекували различни заболявания. От инструменти за операция на око и вадене на зъби, до методи, използвани в народната медицина за лечение, дори и леене на куршум. През лятото музеят не работи в неделя. Може да го посетите от понеделник до петък от 09:00 до 19:00, а в събота е с работно време 10:00 – 18:30. През зимните месеци музеят работното време е понеделник-петък, 09:00 – 17:00 часа.

Музей на Възраждането

Под номер 4 в нашия списък е Музеят на Възраждането. Първоначално се помещава в старинна сграда на първото българско училище във Варна, но години по-късно е преместен в реставрирана къща във възрожденски стил. Експозицията е подредена на два етажа. Книги, лични вещи, снимки, дори оръжения представят историята и приноса на Варна от епохата на Възраждането.

На първия етаж е откроена стратегическата роля на Варна по Западното Черноморие. На втория етаж има три зали. В първата е възстановена стаята на първото българско училище в града. В зала две са представени събития с голямо влияние върху развитието на града и българските земи като цяло (построяването през 1866 г. на първата железопътна линия Варна-Русе). В зала три може да научите повече за борбата за свобода, която хората в района са водили. Сред най-ценните експонати в тази зала е сабята на Хаджи Димитър.

За финал

За тези, които обичат историята, град Варна е наистина съкровище. Разположен на брега на Черно море, този древен град не само е дом на прекрасни плажове и курортни атракции, но също така притежава и богато културно наследство.