Новини

Новини

Настаняване

Дата на настаняване: Дата на напускане: Стаи:
ВъзрастниДеца Стая 1

Забележителности край Варна - опознайте непознатите места

България е туристическа дестинация, която може да печели още и още от своята красота, природа, история, култура. Хубаво е, че се работи по въпроса все повече напоследък.

В момента има инициатива на Министерството на икономиката, целяща

  • популяризиране на малко познати туристически обекти в страната и
  • стимулиране на всички сектори на вътрешния туризъм.

 

Три от 50-те исторически паметника, природни феномени, исторически обекти в България са в област Варна. Те са:

  • Чудните скали в община Дългопол – масивът от около 10-тина красиви скални игли с височина 40-50 м се намира на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол. Скалите наподобяват замък, който сякаш излиза от водите на яз. Цонево. Образувани са по този начин от въздействието на водата и вятъра върху варовика.
  • Скалните манастири край Провадия – построеният през ранното Средновековие старобългарски манастир е бил доста известен в миналото. Тогава е бил свързан с владетелския двор на България. Може би в него е извършвал просветителска дейност св. Наум. По каменните блокове в манастирския комплекс са открити 280 надписа, хиляди графити, кръстове. Количеството им е по-голямо от откритите в Плиска, Мадара и Преслав, взети заедно. Църквата към древния манастир край Провадия е с размери 20 х 14 м.
  • Раннохристиянската базилика в местността Джанавара – еднокорабният храм е бил с вътрешна абсида, едноделен нартекс и атриум с колонада. Дължината ѝ е 31 м, ширината – 28 м, а стените на наоса са дебели 2.5 м. Базиликата е била с уникална за България архитектура.

 

Варна и околностите ѝ са интересни, красиви и... непознати. И ви очакват! Ако искате да научите повече за града, хотел Аква ви очаква, за да бъде началната точка на пътешествието ви. Направете резервация още днес!