Блог

Блог

Настаняване

Дата на настаняване: Дата на напускане: Стаи:
ВъзрастниДеца Стая 1

Топ 4 на най-тъпите търговски трикове

Доволните клиенти са най-добрата реклама за всеки бизнес. Затова фирмите трябва да се стремят да имат повече от тях. Това обаче не става с трикове, опити за измама или високопарни обещания. Става с искреност, носене на ползи за клиента и адекватна комуникация.

Вижте

 

топ 4 на най-тъпите търговски трикове

1. Търговски приказки

Това са думи и изрази без стойност, които обаче карат компанията да се чувства важна. Високопарни приказки, които може да каже на практика всеки за компанията си: „продукти без конкуренция на пазара", „нашите клиенти ни харесват и обичат", „най-доброто съчетание на цена и качество", „качество от световна величина", „отговаряме на всички световни стандарти", „разумни цени" и т.н. Всичко това обаче не е важно за клиента, а само за фирмата. Клиентът иска да разбере как може да се отговори на неговите нужди, потребности и желания.

2. Неразбираеми техно думи

Технически и специализирани думи, които никой, извън бранша не разбира. Особено клиентът. Ето няколко такива: „машината може да кашира фронтпринт беклит върху коматекс", „транслуцентен опалов ефект на полипропилена", „атранспарантност на подложената фит медия" и т.н. Какво разбрахте за тази супер машина? Търговецът ще изпъкне пред публиката със задълбочени познания в материята, с професионална интелигентност. Но клиентът не иска това. Той иска да бъде заинтересован, да бъдат решени проблемите му, при това – без да губи концентрация. Ако търговецът загуби вниманието на потенциалния си клиент (докато се опитва да разбере сложните термини), той ще се довери на конкурентна фирма.

3. Използване на хиперболи

Това са невероятни твърдения, преувеличаване или изкуствено засилване качествата и стойността на продукта или услугата. Благодарение на хиперболата търговците завишават резултатите си, броя на клиентите си. Ето пример за хипербола: „най-добрият продукт в света", „най-качесвеният и най-търсеният продукт", „супер революционно откритие", „имаме по-широка гама от всички на пазара", „прекрасни условия за покупка", „изключителна възможност" и т.н. Докато търговецът смята, че това е впечатляващо, клиентите му смятат, че е попрекалил с хиперболите за сметка на ползите за тях от продукта.

4. Лъжи, подвеждане, измама

Невярната информация нерядко се използва от търговците. Когато разберат какво точно искат клиентите, те представят продукта си така, сякаш това е което му трябва. Хората усещат, че нещо не е наред. Може да не разбират кое от всичко е лъжа, къде е уловката. Но доверието на клиента в търговеца вече е разклатено. Клиентът трябва да бъде приятно изненадан – да получи малко повече от това, за което е платил. Така ще е доволен от покупката си, а доволният клиент е най-добрата реклама. Ако потребителите са неприятно изненадани – получат по-малко от очакваното – това може да се отрази много лошо на търговеца и бизнеса му (зависи от случая).

 

Вижте мнения на гости на хотел Аква за престоя им при нас.

 

По материали на Harry Anitchkin в LinkedIn.