Блог

Блог

Настаняване

Дата на настаняване: Дата на напускане: Стаи:
ВъзрастниДеца Стая 1

7 твърдения показват дали сте работохолик

Днес ще засегнем темата за работохолизма, която е много нетипична за петък, но пък това е нетипичен петък, тъй като съботата след него е работна.

Работохолизъм най-общо означава пристрастяване към труда. В днешния свят с лаптопи, смартфони, таблети и други такива устройства, на които може да се работи по всяко време и навсякъде, някои хора работят почти непрекъснато.

А с възможностите за работа от вкъщи много от нас неусетно се сбогуваха с личния си живот и пълноценната почивка. Отново – за сметка на работата. А, може би най-лошото е, че началниците, колегите и клиентите ни по подразбиране очакват да сме на линия в уж неработното си време (вечер, уикендите, ваканциите).

 

Норвежки учени от факултета по психологически науки към Университета в Берген посочиха симптомите на работохолизма. Ето я тяхната

скала на пристрастеността към работата, включваща 7 критерия:

  1. Често мислите как да си осигурите повече време за работа.
  2. Прекарвате много повече време в работа, отколкото сте запланували първоначално.
  3. Работите, за да притъпите неприятни усещания, като вина, тревога, безпомощност, депресия.
  4. Съветват ви да намалите работата, но не приемате такива съвети.
  5. Дразните се, когато ви забраняват или пречат да работите.
  6. Пренебрегвате хобитата си, заниманията в своботното време, спорта, за сметка на работата.
  7. Работите толкова много, че това се отразява зле на здравето ви.

Дори и само на едно от тези твърдения да отговорихте с „често“ или „винаги“, това почти сигурно означава, че сте работохолици.Според проучване, около 8.3% от служителите в Норвегия попадат в тази категория, 10% от населението на всяка дръжава – също.

 

Някои от общите черти на работохолиците

  • Богато въображение / интелигентност – тези хора са иновативни и наистина много находчиви.
  • Доброта – работохолиците в по-голямата си част са добри и скромни хора, готови да правят компромиси.
  • Невротичност – в много случаи работохолиците са неврозни, раздразнителни, импулсивни.

По-често работохолици са по-млади хора и родители. Смята се, че полът, образованието и семейното положение не влияят на работохолизма.

 

Опасен ли е работохолизмът и как се лекува?

Да.

Колкото и да е добре-дошъл за мениджърите някой работохолик, който иска да работи и да дава максимума от себе си за компанията, това няма да е за дълго. Тези „работливи“ служители с времето стават с понижена продуктивност, поради стрес, умора, лоши отношения с колегите. Стресът увеличава рисковете за здравето.

А и много често работохолиците нямат време да се порадват на спечелените с много труд пари. Е, какъв е смисълът тогава?

Работохолизмът трябва да се лекува като сериозно заболяване, въпреки че още не е признат за такова от лекари и специалисти. Това е зависимост, която може да ви погуби – точно като алкохола, хазарта, наркотиците.

Колкото по-рано разберете за проблема и започнете да правите промени, толкова по-скоро ще станете по-ефективни на работното си място, но и ще се сближите отново със семейтвото, близките и колегите.

Най-важно е самото осъзнаване на проблема. Ако забележите нещо такова, излезте в отпуска, отидете някъде на ваканция, подобрете здравословните си навици, бъдете с близките си.

 

Независимо дали Вие сте работохолик или не, ако имате път към Варна, не пропускайте да си направите резервация в бизнес хотел Аква – Варна. Предлагаме всички удобства за работещи хора.