Блог

Блог

Настаняване

Дата на настаняване: Дата на напускане: Стаи:
ВъзрастниДеца Стая 1

14 големи мита в бизнеса

Бизнесът днес е толкова динамичен, че е немислимо да се дават каквито и да било универсални съвети за това как се прави.

 

Нека развенчаем обаче някои от най-големите митове в бизнеса.

 

14 големи мита в бизнеса

 1. Клиентът винаги е прав. Истината е, че не е. Клиентът е човек, човешко е да се греши. Понякога дори трябва да му го кажете. Ако все пак не ви послуша, по-добре е да не ви е клиент – ще ви струва по-малко пари, време и нерви.
 2. Моята страхотна идея ще бъде харесана от всеки! Да, идеята ви е страхотна. Да, всеки я ще я хареса. Но! Дали всеки ще бъде готов да плати за нея?
 3. Моят продукт/услуга/идея е по-добър, затова ще бъде по-успешен. Понякога клиентските решения не са подвластни на логиката. Понякога навиците им са по-силни от любопитството към новото.
 4. Аз съм добър готвач/техник/фотограф – трябва да си отворя ресторант/сервиз/фото ателие. Поздравления за професионалните ви умения, но в бизнеса, с цялата налична конкуренция в него, това просто не е достатъчно! Необходимо е да разбирате от счетоводство, мениджмънт, комуникации... поне малко.
 5. За да бъдеш успешен, трябва да си започнал първи. Успехът може да бъде постигнат и от бизнеси, които не са открили топлата вода, но са я използвали по-правилно.
 6. Необходимо е само да си отворя магазин/ресторант, за да влиза потокът от улицата сам при мен. Не! Необходими ще са ви и реклама, качество на продуктите и на обслужването, създаване на лоялни клиенти и пр.
 7. За да бъдеш успешен, трябва да продаваш евтино. Дъмпингът никога не е бил печеливш ход. Подбиването на цените на конкурентите означава обявяване на ценова война, която просто няма да спечелите.
 8. С моят много добър приятел няма как да не работим заедно добре. Разни хора – разни трудови и житейски навици, разни възгледи за бизнеса. Не е сигурно, че ще се радвате на мир и разбирателство.
 9. Всеки клиент е еднакво важен. Някои клиенти със сигурност са по-важни. И те съвсем не са тези, които са с най-много пари.
 10. Колкото повече клиенти, толкова по-добре. А дали не е по-добре по-малко, но по-качествени клиенти? Замислете се за това.
 11. Най-важна в бизнеса е печалбата. Ами моралът? Уважението? Добрите партньори? Лоялните клиенти?
 12. Колкото повече хора участват в бизнеса, толкова по-бързо ще бъде разработен той. Повечето хора обаче означават повече мнения, претенции, по-трудна комуникация.
 13. Информацията е власт. Това да знаете нещо и да можете да го използвате правилно са две различни неща. Може би е по-добре да знаете по-малко, но да го ползвате по печеливш начин, отколкото да знаете много, но то да е безполезно.
 14. Най-лошо е да се провалиш! Напротив, да се провалиш е хубаво. Провалите са част не само от бизнеса, но и от живота. Те са изпитания, от които трябва да се съвземете, за да продължите напред по-силни и по-успешни.

 

Направете резервация в бизнес хотел Аква - Варна - защото ние знаем как се прави бизнес!