Блог

Блог

Настаняване

Дата на настаняване: Дата на напускане: Стаи:
ВъзрастниДеца Стая 1

За да сте по-продуктивни, спрете радиото в офиса

Слушате ли музика в офиса или у дома, докато работите? Смятате ли, че така намалява напрежението ви и се подобрява настроението ви? Мислите ли, че с музикален фон сте по-продуктивни?

И ние мислехме, че е така, докато... не видяхме резултатите от изследване, публикувано в Applied Cognitive Psychology.

 

Учените са взели под внимание начина на потребление на музиката. Изследвали са дали са еднакви умствените ползи от слушането на музика по време на изпълнението на дадена задача и преди самата задача.

Резултатите показват, че слушането на музика, която харесваме, докато извършваме умствена работа, свързана със запаметяване, не помага повече, ако слушаме музика, която не харесваме.

 

c1501d311eee3065b4fa7a8f0bcbd5a9Изследването било следното: учените показвали на доброволците списък от букви, които те трябвало да си припомнят и възпроизвеждат в реда на произнасянето им. Това се случвало в пет различни звукови среди: тишина, харесвана музика, нехаресвана музика, еднообразен и поврарящ се звук, променлива среда.

Най-лоши били резултатите при променливата среда, а най-добри – при тишина и еднообразен звук. Последните две подпомягали припомнянето набуквите от списъка.

 

Според учените, акустичните вариации в музиката водят до притъпяване на когнитивната функция на мозъка. Затова ви съветваме, или само да работите, или да слушате музика и да... пеете с пълно гърло. Да, въпреки колегите!

 

За да работите в спокойна, продуктивна и комфортна обстановка, бизнес хотел Аква – Варна е на ваше разположение! Резервирайте още сега!