Дворецът Евксиноград – знаете ли това?

Дворецът Евксиноград - знаете ли това?

Лятото е тук и любимата Варна ви очаква за поредна година, за да създадете незабравими спомени и да изживеете вълнуващи летни приключения. Морето е на мястото си, а сините вълни стават по-сини с всеки уцелил ги слънчев лъч. Затова сме сигурни, че край брега няма какво да се обърка. Морето обаче не е единственото нещо, което прави района край морската столица специален. Разположените около Варна забележителности със сигурност допринасят за славата и историята на града и ще привлекат вашето внимание. Днес ще ви разкажем за една от най-емблематичните исторически забележителности около Варна – дворецът Евксиноград.

История на дворец Евксиноград

Дворецът Евксиноград е един от най-забележителните дворци в България. Обвързан е с две видни личности – Александър I Батенберг и Фердинанд. Земята, върху която се простира дворецът, е подарък от Гръцката митрополия за новоизкачения княз Батенберг след Освобождението. Тя включва манастир “Свети Димитър”, скалистите брегове и лозя край него.

Новият княз нямал резиденция и по този повод се решава да бъде построен дворец “Сандрово”. Името идва от прозвището на владетеля – Сандро. След построяването на двореца започва изграждането и на парка, който се простира до самия бряг. Мястото се превръща в любима дестинация на княза, който именно там подписва и Указа за Съединението на родината през 1885 година.

След неговата абдикация дворецът е откупен от държавата, а след това за неговото развитие спомага следващият княз – Фердинанд. След пристигането му в България той наема мястото с цел да го разшири и подпомогне в стопанско отношение. Княгиня Мария Луиза, съпругата на Фердинанд, настоява дворецът да бъде прекръстен. Избира името “Евксиноград” от името на Черно море по гръцко време – Понтос Евксинос /гостоприемно море/. Указът за преименуването на резиденцията влиза в сила на 27 юли 1893 г.

Дворецът Евксиноград

Дворецът е проектиран от В. Румпелмайер, който избира френски шато стил “Луи XIII”. Сградата е завършена официално през 1893 г. Тогава възприемана за най-изящното творение на съвременната българска архитектура, а днес за една от най-величествените забележителности край Варна.

Парк Евксиноград - морска идилия край Варна

Без съмнение един от факторите, допринасящи за красотата и привлекателността на дворецът Евксиноград, е паркът, който го заобикаля. На обща площ от 550 декара той се простирал върху каменисто и неблагоприятно място. С времето се превръща в зелен рай с мистичен магнетизъм. Историята на парка можем да проследим в 3 етапа.

Парк Евксиноград
  • Първият до 1914 г. белязва основите, когато пустата скала започва да се засажда с различни растителни видове. 
  • Вторият, с продължителност от 1914 до 1930 г., е известен с добри постижения и един по-неблагоприятен момент. В този времеви диапазон се полагат изключителни грижи за вече засадените растения. Вековни секвои, ели и кедри превръщат парка в приказна идилия. 1929 година се помни с нечуван дотогава в района студ. Студ, при който дори морето замръзва. Много от видовете измръзват и се налага тяхната подмяна, което забавя изпълнението на цялостния проект. 
  • Третият етап /1930 – 1944 г./ се слави с разширяване на парка на изток и приобщаването на част от близките лозя. Изгражда се градина подобна на онези в английските дворци, която се превръща в гордост и мечта за тогавашна България.

В наши дни парк “Евксиноград” се дели на френска и английска градина, споделящи индивидуалния стил на всяка от държавите. Мястото се е превърнало в любим кът за разходка за местните и една от най-интересните забележителности около Варна. Сред вековните дървета са поместени исторически ценни и сантиментални предмети, които всеки трябва да види. 

Ако планирате в Евксиноград посещение, не пропускайте да си направите снимка за спомен до Езерото с липите. Обърнете внимание на бронзовата скулптура на бог Нептун, който е заел поза на пазител. Поемете по крайбрежната алея и посетете каменния слънчев часовник, личен подарък на Фердинанд от кралицата на Великобритания – Виктория.

Дворецът Евксиноград - работно време, вход и цениж

Щом организирате в Евксиноград посещения, има някои неща, които трябва да знаете. На първо място, работното време на двореца е от вторник до събота и от 09:00 до 17:00. Преди да отидете, задължително се обадете, за да запишете посещението си. То ще бъде проведено от екскурзовод под формата на информативна пешеходна разходка в рамките на 90 минути. 

Говорим ли за забележителности като дворецът Евксиноград цени и входни такси винаги ни интересуват. Можете да се насладите на неизмеримата красота на резиденцията при заплащане на 12 лв. за индивидуален билет, 10 лв. за групи над 10 души и 3 лв. за деца и пенсионери. Сигурни сме, че дворецът ще спечели сърцето ви и ще искате да се върнете.

Варна забележителности